Santo Daime

Santo Daime is de naam van het heilige sacrament Ayahuasca zoals die ontvangen werd door Mestre Irineu bij het ontstaan van de gelijknamige syncretische religie ‘Santo Daime’, in de Braziliaanse Amazonestaat Acre in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Santo Daime bevat elementen van verschillende religieuze of spirituele tradities Inclusief katholicisme, Kardesiaans (naar Allan Kardec) spiritisme, Afrikaanse animisme en inheemse Zuid-Amerikaanse sjamanisme, inclusief vegetalisme.

Ceremonies (‘trabalhos’ genoemd, Braziliaans Portugees voor ‘werken’) duren meestal een vijftal uren maar sommige werken kunnen tot twaalf uur duren. Tijdens de werken wordt meerdere keren Santo Daime gedronken. Deelnemers zitten in een zeshoekige formatie rond een stervormige tafel en zingen hymnes, afgewisseld met stille momenten van concentratie. Sommige werken worden gedanst met eenvoudige bewegingen in dezelfde geometrische formatie. Het drinken van Daime kan soms leiden tot een sterk purgerend effect dat verwelkomd wordt als fysieke en emotionele zuivering.

Santo Daime kerken promoten een gezonde levensstijl in overeenstemming met het motto van ‘harmonie, liefde, waarheid en gerechtigheid’ van Mestre Irineu, evenals andere belangrijke waarden zoals kracht, nederigheid, broederschap en de zuiverheid van het hart. De doctrine werd een wereldwijde beweging in de jaren 1990.

Binnen onze religie vinden het geloof in God, Jezus Christus, Maria, heiligen, engelen en spirituele wezens uit verschillende culturen een plaats. Het gebruik van het Santo Daime sacrament gebeurt tijdens de erediensten op de data van de officiële Santo Daime kalender, die de regels volgt zoals uiteengezet door Mestre Irineu en Padrinho Sebastião.

star

Hinários en de gemeenschap

Een spirituele raad bewaakt de tradities en ontwikkelingen van de kerk, en stemt de ontwikkeling van de kerk af op nieuwe contexten. Belangrijke delen van de religieuze kalender zijn de ‘Hinários’ (hymne boekjes, of het zingen van de hymnen) en Feitios (bereiden van de Santo Daime).

De hinários duren soms 12 uur en bestaan uit zingen en dansen rond een tafel in de vorm van een 6-puntige ster, begeleid door instrumenten en maracas. Feitios zijn de rituele werkzaamheden waarbinnen de productie van het sacrament verzorgd word en waarin de gemeenschap samenwerkt om de Santo Daime te bereiden die gedurende het jaar gedronken wordt.

Een ander belangrijk aspect van Santo Daime is de gemeenschap, het in de praktijk brengen van de doctrine. De gemeenschap is het referentiekader voor het spirituele werk van alle leden: alle ontvangen leringen gaan terug naar de gemeenschap en komen zo ten goede aan iedereen en het geheel.

star

Verbondenheid met de natuur

De Santo Daime doctrine is geboren in het regenwoud en opgebloeid door de mensen. De boodschap, verzameld in de hymnen die zijn ontvangen door Mestre Irineu en andere spirituele leiders, is er een van liefde voor de natuur en heel de schepping, en beschouwt de plantenwereld en de hele planeet als een heilige uiting van de aarde-moeder.

Santo Daime is onlosmakelijk verbonden met het regenwoud en haar behoud. Dit is ook een van de spirituele fundamenten. Om de milieu en sociale aspecten van het werk van onze kerk te ontwikkelen is de ‘Raimundo Irineu Serra Social and Environmental Institute’ opgericht. Doel van dit instituut is het leggen en onderhouden van partnerships voor duurzame ontwikkelingsprojecten, opgezet door zijn leden in een gebied van bijna 200.000ha regenwoud dat behoort tot het ‘National Forest of the Purus’.