Sacrament

Santo Daime of Ayahuasca is een entheogene thee afkomstig uit het Amazone regenwoud. Gedurende honderden jaren is ayahuasca gebruikt door de oorspronkelijke bevolking van het regenwoud, zowel in religieuze ceremonies als in shamanistische en therapeutische praktijken.

De bruine en bitter smakende thee is bekend onder vele namen: yagé, nepe, kabi, natema, hoasca, daime, en ayahuasca. Deze laatste naam komt van de oude Quechua taal en betekent ‘liaan van de ziel’.

star

Jagube & Rainha

Ayahuasca wordt bereid door de combinatie van de liaan Jagube (Banisteriopsis Caapi) met de bladeren van de struik die bekend staat als ‘Rainha’ (Psychotria Viridis). Beide ingrediënten worden samen gedurende meerdere uren gekookt om hun actieve substanties vrij te geven aan de thee.

Terwijl in het blad van de Rainha van nature de psychoactieve substantie DMT (dimethyltriptamine) zit, bevat de liaan van de Jagube zogenaamde MAOI (harmine, harmaline), die samen het bekende spirituele effect produceren. De Jagube wordt door shamanen beschouwd als de ‘geest’ van de thee, de gids van de ervaring.

Genezing

Het drinken van de thee kan krachtige transformerende processen in werking zetten. Zowel op mentaal, emotioneel en fysiek niveau kan het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest dermate geactiveerd worden dat er grote zuiveringen op kunnen treden. Dit kan gepaard gaan met een fysieke zuivering, waarbij het individu de thee weer uitbraakt.